Haarlemmers kunnen binnenkort op winkeldeuren een bordje zien hangen met de tekst ‘Natuurlijk zijn wij open, de deur is alleen dicht om energie te besparen.’ De bordjes zijn bedoeld om energieverspilling tegen te gaan. Theewinkel Tea My Dear in de Kleine Houtstraat kreeg het eerste bordje uitgereikt uit handen van wethouder duurzaamheid Robbert Berkhout en centrummanager Falco Bloemendal.

Het is een oproep van de gemeente Haarlem en Centrummanagement Groep Haarlem aan ondernemers om zoveel mogelijk hun deuren dicht te houden. Naast het tegenhouden van kou in de winter werkt het ook voor winkeliers met airco in de zomer. Dit geldt voor de kleinere winkeliers. Voor grotere winkels waar de deur langer dan een kwartier per uur open staat, is het energiezuiniger om een warmtegordijn te gebruiken.

‘Zonde van de warmte die de deur uitvliegt’

Tea My Dear verkoopt eerlijke thee en handgemaakte serviezen. Eigenaresse Amber Zant neemt als eerste winkelier het bordje in ontvangst. Zij heeft al langer haar deur dicht: “Ik vind het echt zonde van de warmte die de deur uitvliegt. Mijn ervaring is dat mensen net zo makkelijk binnenkomen. Vanaf ongeveer twaalf graden zet ik de deur wel op een kiertje maar ik heb niet de indruk dat dat meer publiek oplevert. Het zit bij veel winkeliers tussen de oren dat er minder mensen binnenkomen.”

Minder energieverspilling

Wethouder duurzaamheid Robbert Berkhout is blij met winkeliers die met gesloten deuren bijdragen aan minder energieverspilling: “In Haarlem werken we aan een duurzame, groene en schone stad. Dat doen we samen met inwoners en ondernemers. Het is mooi om te zien dat winkeliers zoals Tea My Dear meedoen en energie besparen. Er zijn veel vormen van energieverspilling, maar een open deur is een heel zichtbare. Een dichte winkeldeur levert de winkelier een duurzaam imago op.”

Bent u winkelier en houdt u ook de deur dicht?

Bent u een Haarlemse winkelier en wilt u ook de deur dicht om energieverspilling tegen te gaan? U kunt het bordje gratis afhalen bij de VVV, Grote Markt 2, of een mail sturen naar degroenemug@haarlem.nl met het verzoek voor een bordje.