Op 1 juni 2023 start de proef met vrije openingstijden voor horeca in Haarlem. Voor inwoners die meer willen weten over deze proef organiseren we een webinar. Tijdens de liveuitzending wordt uitleg gegeven over de inhoud van de proef, maar komen ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Aanmelden is niet nodig, iedereen kan de uitzending bekijken via telefoon, tablet of computer.

Horecaondernemers kunnen vanaf donderdag 30 maart 2023 een vergunning aanvragen om deel te nemen aan de proef. Op 1 juni start de proef die in totaal 1,5 jaar zal duren.

Nachtcultuur en veiligheid

Tijdens de webinar geven we informatie over de proef en kunnen er via de chat vragen worden gesteld. Daarnaast zijn er twee bestuurders om te vertellen over hun visie op nachtcultuur én veiligheid. Wethouder Diana van Loenen hoopt dat de proef een positieve bijdrage zal leveren aan een levendige nacht waarin meer ruimte is voor nachtelijke culturele activiteiten. Burgemeester Jos Wienen is verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad en volgt de proef nauwgezet.

Onderzoek tijdens de proef

Om de effecten van de proef goed in kaart te brengen, zullen er voor 1 juni al metingen plaatsvinden. Tijdens de proef volgen nog 2 meetmomenten. Hierbij wordt onder andere gekeken naar overlast en naar de ervaringen van bewoners en ondernemers.
Het onderzoek wordt gedaan door Annemarie Wagelaar, senior onderzoeker van de gemeente Haarlem. Door het onderzoek krijgen we een goed inzicht in de effecten van de vrije openingstijden in Haarlem.

Ervaringsdeskundigen aan het woord

Aan tafel schuiven ook Eefje Majoor van Nachtwacht en Patronaat en een ervaringsdeskundige uit Groningen. Eefje kent de Haarlemse nacht en vertelt over de kansen die zij ziet. In Groningen mogen horecazaken vanaf 25 februari 2022 onbeperkt open. Het is interessant om te horen wat daar de ervaringen zijn.

Volg de webinar

De webinar wordt op 12 april om 19.00 uur live uitgezonden en is op elke smartphone, tablet of computer te volgen via: meo.webinargeek.com/webinar-proef-vrije-openingstijden-voor-horeca-in-haarlem-1/join/smqdybya(link is extern). Het is ook mogelijk om de webinar op een later moment terug te kijken. De webinar wordt achteraf gepubliceerd op haarlem.nl/proef-vrije-openingstijden-horeca.