Vrijdag 18 september start in de binnenstad het Shopping Weekeinde. De traditionele Shopping Night wordt dus een Shopping Weekeinde. Dit om bezoekers aan de binnenstad zo veel mogelijk te spreiden en daarmee de veiligheid te garanderen. Shopping Weekeinde is een initiatief van Haarlem Centraal. Er wordt nauw samen gewerkt met de gemeente Haarlem en Haarlem Marketing. De winkels zijn vrijdag tot middernacht geopend, voor de zaterdag en de zondag gelden de reguliere openingstijden. Er worden in de binnenstad allerlei kleinschalige activiteiten georganiseerd. Dit gebeurt op verschillende momenten in het weekend om te zorgen voor voldoende spreiding van de bezoekers. Op de plaatsen waar activiteiten zijn, worden cirkels en wachtvoetjes op 1,5 meter van elkaar geplaatst (van krijt), zodat bezoekers op veilige afstand van elkaar van het optreden of de presentatie kan genieten.

Samenwerking met Groene Mug

Dit jaar werkt de organisatie samen met de Groene Mug. De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad. De ambitie van Haarlem is om in 2040 aardgasvrij en in 2050 klimaatbestendig te zijn. Dat kan de gemeente niet alleen! Met de Groene Mug-campagne, die sinds 2009 loopt, prikkelt de gemeente Haarlemmers tot nadenken over klimaatverandering. De komende jaren voert de gemeente het duurzaamheidsprogramma versneld uit. Om een breed publiek met de plannen en doelstellingen kennis te laten maken is gekozen om tijdens het Shopping Weekeinde de Groene Mug zichtbaar in de stad aanwezig te laten zijn. Bijvoorbeeld op vrijdag. Zie onderstaand programma.

 

Programma vrijdag

 (Ver)Makersmarkt:

(Ver)Makersmarkt: van 15.00 uur tot middernacht is op de Grote Markt en de Nieuwe Groen Markt een (Ver)Makersmarkt. De kramen op het plein zijn gevuld met kunst, mode, food en design. Zoveel mogelijk zelfgemaakt. Zo krijgen bezoekers de kans om kennis te maken met (Haarlemse) makers, ontwerpers en merken. Bezoekers van de markt ontdekken het verhaal achter de producten, de materialen en de onderneming. De (Ver)Makersmarkt is zo duurzaam mogelijk ingericht met Ledverlichting en zo weinig mogelijk wegwerpproducten. De (Ver)Makersmarkt is een gezellige markt en geeft een boost aan duurzame (lokale) ondernemers in de vorm van verkoop en naamsbekendheid.

15.00 uur -21.00 uur: Duurzaamheidsloket

Het Duurzaamheidsloket is een samenwerking tussen de gemeente Haarlem en verschillende duurzame initiatieven. Op de Grote Markt kun je er terecht met vragen over bijvoorbeeld energie besparen, waterbesparing, zonne-energie, circulaire economie, duurzaam verbouwen en de financiering ervan, maar ook met andere duurzame vragen ben je welkom!

15.00 uur -22.00 uur Trailer Duurzaam Bouwloket

Ben je van plan je woning te verduurzamen? Ga dan langs bij het Duurzaam Bouwloket om te bespreken wat de mogelijkheden zijn en hoe je die het beste kunt financieren. In de voorbeeld trailer van het Duurzaam Bouwloket op de Grote Markt kun je duurzame maatregelen bekijken.

 

Muziek tijdens Shopping Weekend

Corona-proof, leuke vooral lokale artiesten, diverse optredens op verschillende wisselende locaties in de binnenstad. Zo wordt de muziek georganiseerd tijdens het Shopping Weekend. Dit in nauwe samenwerking met Koperen Ko-rona. Bovendien laat een aantal straten zoals de Zijlstraat en de Koningsstraat zelf vooraanstaande lokale artiesten optreden. Vrijdag 18 september zijn er vier optredens, zaterdag 19 september drie en zondag staan twee optredens gepland.   En waar dan, vraagt de oplettende lezer zich af. Dat bepaalt de organisatie op het laatste moment. Ook dit om een te grote hoeveelheid mensen op een bepaalde plek te vermijden. Tevens zullen er in een aantal straten artiesten optreden die door de retailers uit die straat persoonlijk zijn vastgelegd.