Het is in deze tijden van Corona belangrijk om bezoekers aan het centrum van de stad zo veel mogelijk over de dag en avond te spreiden. Daarom wordt Shopping Night een Shopping weekeinde. Vrijdagavond 18 september zijn de winkels tot middernacht open, voor zaterdag 19 en zondag 20 september gelden de reguliere winkeltijden. Dit jaar wordt er samen gewerkt met de organisatie van Haarlem Doet Duurzaam. Haarlem Doet Duurzaam zal gedurende het weekeinde op diverse plekken in de binnenstad kleinschalige evenementen organiseren, waarbij naast duurzaam lokaal een centraal thema vormt. Een paar activiteiten zijn:

  • Groene Textielroute, vrijdag, zaterdag en zondag
  • Trailer Duurzaam Bouwloket die op de grote markt komt te staan. (voorbeelden verduurzamen woning zaterdag en eventueel zondag.
  • Klimaatwandeling zondag
  • Groene Muggen-cleanteams vrijdag, zaterdag en zondag

 

Het Shopping Weekeinde wordt georganiseerd door het AOC, Activiteiten Organisatie Centrum. Het AOC is een onderdeel van Haarlem Centraal. Financiële ondersteuning is er vanuit de BIZ en Rabobank Haarlem-IJmond. Andere dragende partijen zijn Haarlem Marketing en de afdeling evenementen van de gemeente Haarlem.

 

Vermakersmarkt

Vorig jaar werd er tijdens de Shopping Night, die toen alleen op zaterdag plaats vond, op de Grote Markt een Makersmarkt georganiseerd. De Makersmarkt is veranderd. De naam is nu Vermakersmarkt, met meer nadruk op lokale producten. Tijdens de Haarlem ShoppingNight zijn er daarom speciale kramen verspreid door de stad voor creatieve makers in kunst, mode, food of design. Verder wordt hij niet op zaterdag maar op vrijdag vanaf 15.00 uur georganiseerd. Bovendien verandert de locatie. Er wordt nu uit gegaan van twee tot drie locaties: de Nieuwe Groenmarkt, de Botermarkt en de Grote Markt. Ook deze beslissing is genomen op de bezoekersaantallen beter te kunnen spreiden.

 

Meer maar ook minder

Het klinkt, zo beseffen de leden van het AOC (Activiteiten Overleg Centrum), tegenstrijdig. Het Shopping Weekeinde is bedoeld meer bezoekers naar het Centrum te trekken om zo meer omzet voor de Retail te genereren. Maar aan de andere kant moeten we ook niet te veel bezoekers trekken. Dit in verband met het waarborgen van de veiligheid. Vandaar dat we gaan voor veel kleinschalige evenementen verspreid over het hele weekeinde en door de hele stad. Bovendien plaatsen we dit jaar geen rode voetstappen. Wij concentreren ons op de spreiding van bezoekers. We werken daarom samen met een bureau dat voor jonge mensen zorgt die, gekleed in het rood, zorgen dat bezoekers de juiste afstand houden.

 

Aanvragen van straatverenigingen

Dankzij de BIZ, die Haarlem Shopping Weekeinde financieel ondersteunt, is er budget voor straatverenigingen. Het betekent dat elke straat maximaal 1000 euro bij de organisatie kan aanvragen. Maar ook bij deze aanvraag geldt: zorg voor spreiding, verzin activiteiten waarbij niet te veel bezoekers samen komen. De organisatie kan dus zeggen tegen een straat, doe het niet op zaterdag want dan is er al te veel, maar doe het op zondag. Verder zorgt de organisatie via een speciaal samenwerkingsverband voor lokale musici. Dat is dus geregeld. Aanvragen indienen bij Simone Lunstroo simone@paintityellow.nl . Onderbouw het aangevraagde bedrag met activiteiten en kosten. Want de organisatie moet zich voor de uitgaven vanzelfsprekend bij de BIZ verantwoorden.