Op 28 april 2021 werden de regels rondom corona weer wat versoepeld. Niet meer winkelen op afspraak en de terrassen weer open tussen 12.00-18.00. Deze week werden deze openingstijden verder verruimd naar 06.00-20.00 uur.

Dit levert direct een ander straat beeld op.  Na maanden lege straten suggereert deze “drukte” een florerende binnenstad waarin de ondernemer goed zijn geld verdienen kan. Je zou dan haast vergeten dat voor een behoorlijk aantal ondernemers het water niet alleen aan de lippenstaat maar al een langere tijd aan het watertrappelen is om maar niet kopje onder te gaan.

Los van de nijpende economische situatie, waarbij het spaargeld verdampt en potjes ooit bestemd voor de toekomst, pensioen of de studiekosten van de kinderen worden aangeboord.  Hebben we ook te maken met een psychische zware tijd de aanhoudende onzekerheid en nog steeds onzekere toekomst perspectief eist haar tol.

Een horeca ondernemer gaf te kennen blij te zijn met elke tas boodschappen die hij van zijn ouders krijgt. Iemand actief in de evenementen branche gaf aan een psycholoog te bezoeken. Hij was mentaal ingestort toen productie na productie werden geschrapt. Met een kleine werkgroep, een initiatief van de Antonius Gemeenschap, stellen wij ons de vraag, wat kunnen we doen om te zorgen dat de ondernemers van nu niet de nieuwe minima van morgen worden en hoe houden we samen het moraal hoog.

Zo hebben we een verzoek aan gemeente Haarlem gedaan om de minima regelingen nu beschikbaar te maken voor hen wiens besteedbaar inkomen, los van het spaargeld, nu feitelijk op of onder het minimum inkomen ligt.  Vooralsnog geld dat alleen voor de ondernemers die gebruik (moeten) maken van de TONK regeling.

Ook is er contact met de Protestante Diaconie en het kerkelijke netwerk in Haarlem die mogelijk een bijdrage zouden kunnen leveren als het gaat om ondersteuning bij onkosten die gemaakt zouden moeten worden voor het welzijn van kinderen (Sport, cultuur, school) maar waar het budget nu niet voor beschikbaar is.

In samenwerking met de Protestant Diaconie en de Buurderij Haarlem kunnen ondernemers die het nodig hebben wekelijks een gratis voedselpakket als aanvulling op hun boodschappen krijgen. Om daar gebruik van te kunnen maken heeft de werkgroep wel wat achtergrond informatie nodig.

Je kunt dan een afspraak maken met Falco Bloemendal of Joris Obdam (gegevens onder aan bericht)

Daarnaast kijken we ook naar wat we voor elkaar kunnen betekenen.  Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij:

  • Falco Bloemendal voor verbinding richting de overheid.
  • Jolijn van Beukering voor juridisch advies op gebied van zorg en zekerheid
  • Folkert van der Werff voor juridisch advies
  • Lieuwe Koopmans voor een luisterend oor en coaching.
  • Dominee Tom de Haan voor een luisterend oor.
  • Pastor Joris Obdam voor een luisterend oor.
  • Diaconaal werker Kasper Koekenbier voor praktische ondersteuning.

Om als ondernemers hulpvraag en aanbod bij elkaar te brengen is er een groepsapp Ondernemers voor Ondernemers.   Aanmelden groepsapp kan bij Kasper Koekenbier.  

Wil je alvast contact met een van de bovengenoemden dan kan je contact opnemen met Joris Obdam.

Met dit aanbod hopen we als werkgroep iets van ondersteuning te kunnen bieden in deze bijzonder lastige tijd om samen door corona heen te komen.

Namens de  werkgroep,

Vrede en alle goeds,

de Antonius Gemeenschap

  • Joris Obdam Antonius Gemeenschap  0633788675
  • Kasper Koekenbier Diaconaal werker 0625231544

Centrum Management Groep

  • Falco Bloemendal 0624112292