Vanaf 1 januari 2022 wordt in Haarlem centrum en omliggende wijken een milieuzone ingevoerd voor vrachtwagens die op diesel rijden. Dieselvrachtwagens mogen dan alleen nog in de milieuzone rijden als ze voldoen aan emissieklasse 6. Zo wil de gemeente zorgen voor schonere lucht voor inwoners van Haarlem, minder uitstoot en een kleiner negatief effect op het klimaat. Inmiddels zijn er communicatie-borden bij de toegangswegen van de milieuzone geplaatst. Het gaat dus alleen om vrachtwagens en niet om scooters, brommers of boten. Ook voor bestelbusjes geldt de milieuzone nu nog niet.

Meer informatie is te vinden op www.haarlem.nl/milieuzone.

 

Belangrijke veel gestelde vragen plus antwoorden:

 1. Vanaf wanneer geldt de milieuzone?
  De milieuzone gaat in op 1 januari 2022.
 2. In welk gebied geldt de milieuzone?
  De milieuzone geldt voor het centrum van Haarlem en de buurten er omheen. Zie ook de plattegrond van het gebied onder de tab ‘documenten’.
 3. Waarom een milieuzone?          
  De milieuzone zorgt voor minder uitlaatgassen en schonere lucht voor de inwoners van Haarlem. De milieuzone zorgt ook voor een beter klimaat. Het is de eerste stap naar een nul-emissiezone. Deze geldt vanaf 2025 in hetzelfde gebied.
 4. Voor welke voertuigen geldt de milieuzone?
  De milieuzone geldt alleen voor vrachtwagens. Vanaf 1 januari 2022 mogen dieselvrachtwagens alleen nog de milieuzone met emissieklasse 6 of hoger. Net als in alle andere milieuzones in Nederland. Kijk voor meer informatie op milieuzones.nl/vrachtauto’s. De kenmerken van uw voertuig kunt u op uw kenteken vinden via ovi.rdw.nl.

  De milieuzone geldt dus niet voor andere voertuigen zoals bijvoorbeeld brommers, bestelbusjes of boten.

 5. Waarom een milieuzone vrachtverkeer in dit gebied?
  Het invoeren van de milieuzone voor vrachtwagens is een praktische manier om te zorgen voor schonere lucht. Schonere vrachtwagens versnellen dat proces.
 6. Aan welke verkeersborden herken ik straks de milieuzone?
  Vanaf 1 januari 2022 staan er verkeersborden op de plek waar je de milieuzone in- of uitrijdt.
 7. Hoe gaat de gemeente straks handhaven op de milieuzone?
  De gemeente gebruikt vanaf 1 januari 2022 camera’s die nummerborden herkennen. Wanneer een vrachtwagen met een kenteken voorbijrijdt die de milieuzone niet in mag, wordt het kenteken automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB stuurt dan een bekeuring van ongeveer € 250. Tussen 1 januari en 1 mei 2022 is er een gewenningsperiode. In de periode krijgen de eigenaars van geregistreerde kentekens zonder toegang die toch de milieuzone inrijden een waarschuwingsbrief.
 8. Haarlem voert in 2025 een nul-emissiezone in. Wat is dat?

Vanaf 1 januari 2025 moeten ook bestelwagens die de milieuzone inrijden emissieklasse 6 of hoger hebben. Er komen tussen 2025 en 2030 verschillende overgangsregels voor relatief nieuwe en schone vrachtwagens en busjes die nog wel uitstoot veroorzaken

Kijk voor meer informatie op opwegnaarzes.nl.