De leegstand in de winkelstraat begint weer op te lopen. Dit nadat het aantal leegstaande winkelpanden in 2022 was gedaald naar het laagste niveau in tien jaar.

Dat meldt marktonderzoeker Locatus, die tegelijk wijst op een sterke afname van het aantal actieve winkeliers. Bekend is dat vorig jaar een moeilijk jaar was voor veel winkels als gevolg van de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen. Volgens cijfers van het bureau bleef de leegstand vorig jaar lang stabiel op ongeveer 6 procent van het aantal winkelpanden. Maar in het laatste kwartaal signaleerde Locatus een toename naar 6,2 procent. De onderzoekers denken dat dit komt doordat er minder winkeliers en andere ondernemers actief zijn in de winkelstraat

Vorig jaar gingen meerdere grote ketens failliet, bijvoorbeeld BCC en Big Bazar. Ook dat zorgde voor extra lege panden, al was de totale impact daarvan volgens Locatus ‘zeer beperkt’. De meerderheid van de ondernemingen is volgens de onderzoekers om een andere reden dan een bankroet gestopt.

 

Bewonersinitiatieven essentieel voor toekomstige winkelgebieden

Winkelgebieden staan voor een uitdaging. Het koopgedrag van mensen is veranderd en de concurrentie met online winkels is groot. Het traditionele winkelcentrum maakt plaats voor een meer dynamische plek. Een centrale ontmoetingsplaats waar de gemeenschap samenkomt en waar een divers aanbod aan diensten, lokale ondernemers en bewonersinitiatieven te vinden zijn.