In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. De internationale en nationale overheid heeft besloten dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af.

Voor wie is deze informatieplicht?

Bent u een midden- of grootverbruiker? (> 50.000 kWh en/of > 25.000 m3) Dan bent u verplicht om uiterlijk 1 juli 2019 te melden welke energiebesparende maatregelen u heeft getroffen in uw onderneming. De rapportage kunt u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) indienen.

Voldoen aan de energiebesparingsplicht

Uw bedrijf voldoet aan de informatieverplichting wanneer er een melding is gedaan in het registratiesysteem. Dit betekent niet dat er ook automatisch voldaan wordt aan de energiebesparingsplicht. Is er voor uw branche geen Erkende Maatregelenlijst? Dan moet u zelf aangeven welke maatregelen u genomen heeft om aan de verplichte energiebesparing te voldoen. Heeft u daar vragen over, dan kunt u contact opnemen met Omgevingsdienst IJmond, telefoonnummer 0251 263863.

Energie en kosten besparen

Energie besparen en opwekken biedt ook kansen, namelijk kostenbesparing. Dat kan al met kleine aanpassingen. Is uw koel- en stookinstallatie bijvoorbeeld wel goed ingeregeld? Heeft u oude verlichting al door ledverlichting vervangen? Ook zijn er subsidies en/of fiscale voordeelregelingen die grote investeringen kunnen verlichten. Kijk voor mogelijkheden op de website van Omgevingsdienst IJmond.

Informatieplicht energiebesparing (rvo.nl)
Erkende Maatregelenlijsten Informatieplicht Energiebesparing (EML) (rvo.nl)
Energiebesparing voor bedrijven (odijmond.nl)