Haarlemmers die uit eten gaan kunnen binnenkort hun overgebleven maaltijd mee naar huis nemen in een doggy bag. In de meeste restaurants is het nog geen gewoonte om een doggy bag aan te bieden. Daarom lanceert Haarlem Food Future samen met de gemeente Haarlem, de Rabobank, de J.C. Ruigrokstichting en Koninklijke Horeca Haarlem de Haarlemse Doggy Bag campagne. Frank van Baaren, eigenaar van restaurant Frisk aan het Spaarne en bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland, ontving het eerste exemplaar van Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid.

 

Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid: ‘Ik moedig het initiatief van Haarlem Food Future om doggy bags aan Haarlemse restaurants uit te delen enorm aan. Het moet een gewoonte gaan worden voor gasten om hun overgebleven maaltijd mee naar huis te kunnen nemen zodat het niet in de afvalbak eindigt. Op deze manier gaan we gezamenlijk voedselverspilling tegen.’

 

Minder voedselverspilling

Ieder jaar wordt in de horeca van Nederland ruim 50.000 ton voedsel weggegooid, dat zijn 77 miljoen borden. En 62% van de gasten in restaurants neemt hun overgebleven maaltijd graag mee, als het hen wordt aangeboden. Omdat dit in Nederland nog maar weinig gebeurt neemt slechts 20 % daadwerkelijk soms eten mee naar huis. Daarom komt Haarlem Food Future met een Haarlemse Doggy Bag van natuurlijk materiaal. Het meenemen van overgebleven voedsel moet de nieuwe norm gaan worden in plaats van de uitzondering. De stichting Haarlem Food Future werkt samen met inwoners, ondernemers en gemeente aan een duurzame en gezonde voedselvoorziening van Haarlem. Ze richten zich onder meer op voedseleducatie, het tegengaan van voedselverspilling en ruimte voor stadslandbouw.

Vijftig gratis doggy bags

Restaurants die de Haarlemse Doggy Bag ook graag willen aanbieden aan hun gasten kunnen contact opnemen met Haarlem Food Future via Dieuwertje@haarlemfoodfuture.nl. De eerste vijftig Doggy Bags zijn gratis.

 

Haarlems Klimaatakkoord

De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad. De ambitie van Haarlem is om in 2040 aardgasvrij en circulair en in 2050 klimaatbestendig te zijn. Iedereen draagt zijn steentje bij en niemand valt buiten de boot, want alle Haarlemmers zijn nodig om mee te denken hoe we de duurzaamheidsambities samen behalen. Afspraken die volgen uit samenwerkingsverbanden tussen duurzame initiatieven, bedrijven, organisaties en andere partners leggen we vast in het Haarlems Klimaatakkoord. De Haarlemse Doggy Bag campagne is hier onderdeel van.