De manieren waarop mensen kopen en winkelen zijn veranderd door de coronacrisis. De consument heeft de webshops ontdekt. Maar waar en bij wie worden online bestellingen geplaatst?

Het online lokale platform HaarlemseWinkels.nl bewees tijdens de coronacrisis haar waarde. Inmiddels telt het platform ruim 400 deelnemers. Hoogste tijd voor de volgende stap: de overgang naar een coöperatie, waardoor de deelnemende retailers eigenaar worden. Simone Lunstroo, initiatiefnemer van het platform: “Dankzij de bijdragen vanuit de BIZ en de Rabobank Haarlem-IJmond konden we met HaarlemseWinkels.nl starten. De Rabobank heeft ons begeleid bij het nemen van de noodzakelijke vervolgstappen. Dat betekende voor ons een absolute meerwaarde.”

Voordeel

Het grote voordeel van een coöperatie is volgens Simone Lunstroo dat  eigendom en zeggenschap overgaan naar de deelnemende winkels. “Alle verzamelde data blijven daarmee in eigen beheer en kunnen alleen voor eigen gebruik worden ingezet. Via de aankoop van een certificaat ter waarde van 250 euro wordt een winkelier mede-eigenaar van het platform. Hij deelt mee in het resultaat en draagt bij aan een duurzame, toekomstbestendige en succesvolle winkelstad. De aankoop van een certificaat is overigens geen verplichting. Het mag wel, het hoeft niet. Het grote voordeel voor de consument is dat hij via Haarlemse Winkels.nl is verzekerd van een goede service, van een snelle levering en van een concurrerende prijs. Want het is echt niet zo dat de grote platforms altijd goedkoper zijn. Je weet waar het vandaan komt en je kunt dus altijd even bij de betreffende winkel langs gaan.”

Enthousiast

Marjolein van der Goen is eigenaar van twee modezaken in de binnenstad: Colombo en Amedee. Ze is een enthousiast deelnemer aan het platform. “We hebben geen eigen webshop. Voor ons was HaarlemseWinkels.nl een uitkomst toen onze winkels waren gesloten. We hebben er veel extra omzet door gegenereerd. Maar ook nu we weer open zijn, blijven de online bestellingen binnenkomen. Niet alleen uit de regio maar tot Groningen aan toe. Bovendien verhoogt HaarlemseWinkels.nl de vindbaarheid voor de eigen webshop. Daarnaast worden we heel goed begeleid en is de service perfect. Ik heb al certificaten besteld en ik vind eigenlijk dat alle ruim 400 winkeliers dat zouden moeten doen. Ik doe in elk geval aan alles mee wat er wordt bedacht.”

www.rabobank.nl/haarlem-ijmond