De komende weken staan er twee discussieavonden op het programma over het toerisme in Haarlem. Voor veel ondernemers belangrijk, voor bewoners soms vervelend. Laat je gezicht zien en steun het belang van het bedrijfsleven.
13 november: De tsunami aan toerisme: wat staat ons te wachten?In twee debatten behandelt de Pletterij het toerisme. Een hot item. De komende jaren gaat dat stevig groeien, zeggen kenners. In Amsterdam weten ze daar alles van. Gaat Haarlem als het kleine broertje van Amsterdam die grote stad achterna?
B en W van Haarlem brachten onlangs een nota uit waaruit zorg sprak. Dat viel op, want tot voor kort werd toerisme bewierookt vanwege het economische belang. Maar: valt er eigenlijk wel wat te reguleren of hebben we met een natuurverschijnsel te maken?
We hebben twee prominente gasten van buiten: Stephen Hodes (Amsterdam in Progress) en Marjolein Demmers ( Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur). Journalist Peter Bruyn spreekt een column uit. Daarna kruisen twee gemeenteraadsleden de degens: Moussa Aynan (Jouw Haarlem) en Joris Blokpoel (VVD). Zij zullen aantonen dat er verschillend tegen toerisme kan worden aangekeken. Tegenspraak brengt ons verder!

26 november: De lusten en de lasten
Na het debat op 13 november zoomen we in op de lusten en de lasten van toerisme in Haarlem. Hoe belangrijk is hier het toerisme voor de middenstand, de horeca? Profiteert de Haarlemse cultuursector ervan? En de hotels? En is de groei van de AirBnB accommodaties een bijdrage aan het leefklimaat? Of juist niet?
Hoe verkopen we Haarlem, wat is dat voor een merk?
En hoe ervaren binnenstadbewoners bewoners dit alles? Voelen die zich figuranten in eigen stad? Of valt dat reuze mee? Iedereen is toch af en toe toerist? Als gasten hebben wij achtereenvolgens: Maud Vroom, hotelier (Frans Hals Hotel), Libardo Hertog (lid Centrum Management Groep namens MKB Haarlem), Ann Demeester (directeur Frans Hals museum) en Pierre Winkler (secretaris van de Wijkraad Binnenstad).
Het debat zal een aanzet vormen op verdere gedachtevorming in Haarlem: wat willen we met toerisme en hoe ver gaan we ermee?
We verwachten dan ook raadsleden, bewoners en ondernemers voor een open debat, na de inleidingen.

Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Pletterij, Debat en Cultuur, Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem (023–5423540)