Huis Barnaart, Haarlem. Vereniging Hendrick de Keyser

Museumhuis Barnaart aan de Nieuwe Gracht 7 opent zaterdag 10 juli haar deuren. Het is het 12e Museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser. Het was één van de meest bijzondere bouwopdrachten van die tijd. Willem Philip Barnaart liet zijn ontvangsthuis aan de Haarlemse gracht tussen 1802 en 1804 bouwen door Abraham van der Hart. Van der Hart was niet alleen architect, maar ook artistiek leider. Alle ontwerpen, van kapitelen aan de voorgevel tot de deurknoppen binnen, dragen zijn signatuur. Het resulteerde in een haast on-Nederlands stadspaleis met wellicht het gaafst bewaarde empire interieur in Nederland.

Huis Barnaart, Nieuwe Gracht, Haarlem. Vereniging Hendrick de Keyser

De blikvanger van het huis is de ‘Gouden Salon’. De decoratie van deze kamer is buitengewoon rijk en de afwerking is nog geheel origineel uit 1805. Het is een echt pronkvertrek, bedoeld om indruk te maken op gasten. De salon was bij de bouw dan ook het meest kostbare vertrek. Alleen al het vergulden van de lambriseringen kostte 19.000 gulden! Het werd ingericht volgens de laatste Franse mode in empirestijl. De meubelen waren een unicum in hun tijd. Ook dit houtwerk was geheel verguld, dat gaf ze een keizerlijke allure: ongekend in Nederland. Nadien vond dit ameublement navolging in het Paleis op de Dam. Kom kijken: het goud en paars van de inrichting knalt je tegemoet.

Er kwamen voorname gasten in Huis Barnaart zoals koning Lodewijk Napoleon en de Prins van Oranje (de latere koning Willem II). Er is een uitgebreid verslag van een ‘souper’- een feestelijk diner laat op de avond – in Huis Barnaart in 1807. Zo weten we dat die avond wel 21 verschillende gerechten aan de gasten werden voorgezet. Hoe dat er uit moet hebben gezien, wordt in Museumhuis Barnaart uitgebreid uit de doeken gedaan.