Van 1 tot en met 3 november vindt de 34ste editie van Kunstlijn Haarlem plaats. ‘Onbeperkt begrensd’ is dit keer het thema van deze jaarlijkse manifestatie voor hedendaagse kunst. In de Sociëteit Vereeniging geven burgemeester Jos Wienen en Joke Breemouer, directeur Kunstlijn vrijdag 1 november om 20.00 uur het officiële startschot voor een kunstzinnig weekend. Dat doen ze samen met singer songwriter Yorick van Norden en de Haarlemse Balletschool.

Het atelier is voor de meeste kunstenaars de onbeperkt begrensde plek waar hun gedachten en zoektochten hun uiteindelijke vorm krijgen. Om die reden, én omdat het atelier van oudsher de basis vormt van de Kunstlijn, is deze titel gekozen als thematische metafoor voor de droomplek, de vluchtheuvel of het paradijs.

Gevarieerd programma

Het gehele Kunstlijnweekend staat in het teken van hedendaagse kunst en de ontwikkelingen daarin. Met bijna 300 deelnemende kunstenaars, die hun werk tonen bij circa 175 ateliers, broedplaatsen, winkels, musea en galeries, komt iedere kunstliefhebber aan zijn trekken. Zo zijn weer speciaal samengestelde tentoonstellingen te zien in het Stadhuis (Hori & Van der Meijs), het Provinciehuis (‘A Voyage Through a Gallery’s Skin’) en de Sociëteit Vereeniging (‘Aplomb’). Maar ook op locaties die nog weleens over het hoofd worden gezien, zoals de Wijngaardtuin, de Stadskunstkamer, het nieuwe hotel the nui Dairy en het Kweekcafé. De Waarderpolder pakt goed uit op verschillende locaties en ook de omliggende gemeenten Velsen, Heemstede en Bloemendaal hebben uiteenlopende tentoonstellingen.

De jeugd aan bod

De Kunstlijn biedt kinderen dit keer een gevarieerd programma: de tweede editie van de KinderKunstroute, ‘Haarlemse Meesters 2.0’ in Museum Haarlem en ‘Fabeldieren & Fantasie’ in het Noord-Hollands Archief. Ook jongeren in de middelbare schoolleeftijd worden op hun wenken bediend. In de ‘Urban Art Expo’ kunnen zij op zoek naar kunst op straat, gemaakt door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium. Het nieuwe initiatief Yellow Light koppelt jonge kunstenaars aan tien bedrijven in de binnenstad. Zij maken speciaal voor deze bedrijven een kunstwerk en dat levert een interessante jongerenkunstroute op. De overzichtstentoonstelling is weer te zien in Kunst centrum Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht 117-121 van zaterdag 19 oktober tot en met zaterdag 9 november.

 

Plattegrond

De plattegrond is te vinden in de Kunstlijner, een 48 pagina’s tellende krant. De Kunstlijner kan voorafgaande aan en tijdens het Kunstlijn-weekeinde gratis worden afgehaald bij het Kunst centrum Haarlem, de VVV en vele andere Kunstlijn-locaties. Nieuw is dat de plattegrond dit jaar ook te vinden is in de gratis huis-aan-huisbladen, die op 22 oktober op de mat vallen. Uitgebreide informatie over het aanbod tijdens de Kunstlijn is te vinden op www.facebook.com/kunstlijn.haarlem en op www.kunstlijnhaarlem.nl.

Toegang is gratis.