Sinds deze week ligt er olivijn op de Kiss & Ride-strook achter het station. Het olivijnpad neemt CO2 op uit de lucht. Het gebruik van dit mineraal in wandelpaden is een idee van de Haarlemse Jelle Brans en Maarten Hulsman. Zij wonnen in 2019 het Initiatievencafé dat in het teken van het Haarlems Klimaatakkoord stond.

De jury van het Initiatievencafé bestond onder andere uit Robbert Berkhout (wethouder Duurzaamheid en Economie) en Robert Oosting (directeur Spaarnelanden). Robbert Berkhout: “Deze Olivijnstrook is een zichtbaar voorbeeld van hoe we in Haarlem samenwerken aan een duurzamere toekomst. Ontzettend leuk hoe dit idee, afkomstig van twee jonge Haarlemmers nu in de praktijk wordt gebracht!”

Klimaatbestendig maken van de Waarderpolder

Spaarnelanden was ook enthousiast over het idee en legde een wandelpad van olivijn aan nabij de Jacques Meuwissenweg. Het pad sluit aan bij het project om de Waarderpolder te vergroenen. Ook aan de Claes Tillyweg is een uitstapstrook aangelegd van hetzelfde materiaal. Deze strook ligt naast de parkeervakken waar automobilisten uitstappen. Robert Oosting is erg blij met de realisatie van de verschillende paden. “Door dit soort slimme ideeën maken we onze stad leefbaarder en klimaatbestendiger. Een ontzettend mooi initiatief!”

 

Olivijn

Olivijn is een natuurlijk gesteente dat ontstaat bij vulkaanuitbarstingen. Het neemt CO2 op als het verweert, vooral na een regenbui. Hoe meer je over de steentjes loopt, hoe sneller het CO2 opruimt.