Van zaterdag 14 december tot en met zondag 5 januari vindt in de ondergrondse crypte van de KoepelKathedraal in Haarlem een betoverend kerstevenement plaats. Bezoekers kunnen tijdens ‘Kerst in de crypte’ genieten van 300 prachtige kerstgroepen, een modelspoorbaan en heel veel verlichte kerstbomen. Voor kinderen is er de mogelijkheid om heerlijk te knutselen en volwassenen kunnen er hun eigen kerstdecoraties maken.

Dat gebeurt in een sfeervol verlichte, Charles Dickens-achtige setting. Voor bezoekers van jong tot oud valt er van alles te beleven. Zo begint er elk half uur een cursus ‘Kerstornament maken’ en speciaal voor kinderen is er een kerstpuzzeltocht. Ook kunnen ze aan grote tafels hun eigen kerststal bouwen. Er wordt gezorgd voor koffie, Engelse thee, warme chocolademelk en natuurlijk glühwein en warm appelgebak met slagroom. De kinderen kunnen een eigen Brusselse wafel ‘versieren’.

De schitterende kathedraal is op zichzelf al heel bijzonder, maar dat geldt zeker ook voor een avontuurlijk bezoek aan de sprookjesachtige ondergrondse gangen. Daar komen de bezoekers in een magische wereld vol kerstgroepen,lichtjes en verrassingen. Voor wie daar alles heeft gezien, kan aansluitend het beklimmen van een van de torens van de KoepelKathedraal een mooie afronding zijn. Vanaf circa 60 meter hoogte heeft men een spetterend uitzicht over de stad Haarlem en de duinen, met in de verte de Noordzee.

De KoepelKathedraal is gelegen aan de Leidsevaart 146, 2014 HE Haarlem. Bezoekers kunnen naar binnen via de ingang aan het Bisschop Bottemanneplein. ‘Kerst in de crypte’ is van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Op 24 december is ‘Kerst in de crypte’ van 11.00 tot 15.00 uur geopend. Met het oog op Kerstavond gaan de deuren dan twee uur eerder dicht. Op Eerste Kerstdag (25 december) is het evenement niet toegankelijk. De crypte onder de KoepelKathedraal heeft helaas geen speciale toegang voor rolstoelen.

Meer informatie klik hier 

De KoepelKathedraal won dit jaar kathedraal de Europa Nostra Award en staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950. De machtige kathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem is ontworpen door Joseph Cuypers en groter dan de Dom van Keulen. Het monument telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog. De KoepelKathedraal bevat bouwstijlen als neogotisch, neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage.