Fietskoerier Haarlem vervoert pakketten binnen en (ver) buiten de stad

Als ondernemer in de binnenstad heb je de gekleurde fietsen van Fietskoerier Haarlem vast wel eens langs zien flitsen. Fietskoerier Haarlem bezorgt pakketten binnen én (ver) buiten Haarlem, snel en schoon. Onder meer voor Haarlemsewinkels.nl, Goederenhub Haarlem van Spaarnelanden en een toenemend aantal winkeliers en zakelijke klanten. Van deur-tot-deur bezorgd, dus ideaal voor winkeliers die geen tijd hebben om naar een pakketpunt te gaan.

Wies de Jong is al een paar jaar één van de Haarlemse fietskoeriers en is sinds begin van dit jaar ook mede-eigenaar. Dit werk brengt hem, zo vertelt hij, de ideale combinatie van ondernemen, sporten en duurzaamheid. Dat laatste onderwerp past hem perfect: hij volgde onder meer twee duurzaamheidsstudies en heeft de nodige werkervaring in dat veld. Rondom post- en pakketbezorging verbaast hij zich er dan ook over dat verstuurde pakketjes binnen één plaats, zoals Haarlem, eerst naar een logistiek distributiecentrum gaan. Allemaal onnodige kilometers en dus onnodige CO2-uitstoot.

“Eigenlijk van de zotte dat dat nog gebeurt”, zo zegt Wies. “Bovendien duurt bezorging daardoor langer en worden er extra kosten gemaakt. Dat is één van de redenen geweest waarom Fietskoerier van start is gegaan: binnen Haarlem halen we pakketten op en brengen die direct van A naar B. Waar mogelijk dezelfde dag, als er écht spoed is zelfs binnen het uur. Voor de zakelijke markt rijden we overdag, voor consumenten ’s avonds. Daardoor hebben we een heel hoog ‘afleverpercentage’ bij de eerste poging.”

 

Tot ver buiten de stadsgrenzen

Fietskoerier Haarlem stopt echter niet buiten de stadsgrenzen: er is een landelijk netwerk van fietskoeriers en er wordt ook verzonden naar het buitenland. Wies de Jong: “In dat geval rijdt er uiteraard een auto of busje, maar de ‘first mile en last mile’ gaan dan per fiets. Ik ben overigens zeker niet tegen vervoer met auto’s, we hebben elkaar heel hard nodig en vullen elkaar aan. Er past verrassend veel in een fiets, maar als ik – noem eens wat – tien stofzuigers moet bezorgen, lukt dat toch echt niet. Maar voor heel veel kleinere pakketten bieden we in mijn ogen een goede én groene oplossing. Zeker voor een stad als Haarlem, met de ambities richting een emissievrije binnenstad.”

In totaal werken er 35 fietskoeriers bij het bedrijf, waarvan er dagelijks 10 tot 20 onderweg zijn. Naast pakketten van winkels/bedrijven, haalt Fietskoerier Haarlem de inhoud van postbussen op om die bij de bijbehorende organisatie langs te brengen én halen ze aan het einde van de  dag uitgaande post op, die ook door hen wordt gefrankeerd. Ook fietsen ze een dagelijkse ronde  voor alle apotheken, zodat mensen hun medicatie tijdig in huis hebben. Daarbij hebben de koeriers direct een signalerende functie: wordt de deur steeds niet opengedaan of lijkt er sprake te zijn van slechte (zelf)verzorging, dan geven ze dit door aan de apotheek.

Meerwaarde voor winkeliers

Alles bij elkaar denkt Wies de Jong dat Fietskoerier Haarlem meerwaarde levert voor winkeliers in de binnenstad: “Emissievrij, je hoeft de deur niet uit, snel en netjes bezorgd én qua prijsstelling concurrerend met de grote postpartijen. Ik fiets elke dag met veel plezier door ‘mijn eigen’ Haarlem en trap graag een tandje extra om kennis te komen maken of de mogelijkheden te bespreken.”

Meer informatie op Fietskoerier Haarlem of neem contact op met wies@fietskoerierhaarlem.nl of 06-39.40.67.12.