Wie rond lunchtijd door de Gierstraat loopt, heeft zomaar kans om een flinke rij mensen te zien voor de Romeo’s. De kleine Italiaanse lunchroom opende anderhalf jaar geleden haar deuren en had direct vanaf het begin veel aanloop. Een onverwacht succes, zegt eigenaresse Chiara Rechichi. Zeker omdat ze een dag voor de opening nog met de handen in het haar zat…

Op dat moment was er namelijk nog geen 3-fasen aansluiting en kon de professionele oven niet worden aangesloten. Daarop werd in allerijl de oven van huis opgehaald, waardoor Chiara thuis zonder zat. En het was al zo’n spannende tijd. Chiara: “Om eerlijk te zijn, we hadden geen idee of dit zou lukken, terwijl we er wel vier salarissen uit moesten halen. Maar meteen vanaf dag één kwamen er veel mensen. We zijn begonnen met pasta. Omdat we maar tot 7 uur open zijn én er steeds meer mensen vroegen om broodjes zijn we daarop overgestapt, met daarnaast onder meer pizzetta’s, tiramisu en lasagne.”

Van Amsterdam naar Haarlem

Chiara en haar familie kwamen vanuit Rome naar Nederland, omdat Chiara’s man Alessandro als chef-kok in Amsterdam ging werken. Haar broer Daniele ging bij hetzelfde bedrijf werken, terwijl schoonzus Beatriz en zijzelf aan de slag gingen bij het Hilton naast Amsterdam Centraal. In de weekends kookten ze daarnaast op bestelling voor buren uit hun woonplaats Halfweg. Het idee om een lunchroom te beginnen, was er altijd al. Af en toe werd er op internet gekeken, vooral om een idee te krijgen van prijzen en locaties. In eerste instantie in Amsterdam, maar Beatriz vond het beter om in Haarlem te zoeken, omdat ze dat zo’n leuke stad vond.

 

Daarnaast dachten Chiara en haar familie dat zijzelf en hun kinderen in een ‘dorpse stad’ als Haarlem meer konden genieten van en met de buurt. Én zagen ze Haarlem, met alle bistrootjes en eetcafés, als een plek waar kwaliteit belangrijk is. Chiara: “Omdat er niet alleen toeristen komen maar ook veel mensen uit de omgeving. Dan moet je kwaliteit bieden, anders komen zij niet terug.” Nadat de familie had besloten om voor Haarlem te gaan, vonden ze al snel een leegstaand pand in de Gierstraat, naast De Witte Lotus.

 

Fijne kleine straat

Chiara: “We kwamen voor het eerst kijken op een koude dag met alleen maar regen. Er was helemaal niemand op straat, toch vonden we het meteen een mooie plek, met al die leuke winkeltjes. We vinden het heel fijn om in een ‘kleine’ straat te zitten. Je krijgt sneller een relatie met de mensen, veel buren komen hier en wij kopen spullen bij de buurtwinkels. Er is ook een straatapp, waar we nieuws delen, informatie over bijvoorbeeld de kerstmarkt of als er iemand een pakketje voor een ander heeft aangenomen. Iedereen is heel lief voor elkaar.”

 

De winkel werd volledig verbouwd en ingericht door Romeo, de vader van Chiara en Daniele naar wie de lunchroom genoemd is. Die verbouwing resulteerde in een sfeervolle zaak in Italiaanse sferen, wat wordt versterkt door geuren van onder meer truffel en basilicum. Als aardigheidje maakte Romeo een monorail aan het plafond, met daaraan een bakkerskar die de mandjes met verse broodjes aanvoert vanuit de ovenruimte achterin het pand. Want alle broodjes worden, vanaf 4 uur ’s ochtends, vers gekneed en gebakken door Alessandro. Ook de andere ingrediënten worden zoveel mogelijk zelf gemaakt.

 

Mensen in de ogen kijken

Chiara is trots en dankbaar dat zoveel mensen hun lunchroom weten te vinden. Zeker omdat ze veel vaste klanten hebben. De keerzijde is dat, met name rond lunchtijd, de wachttijd nogal op kan lopen. Chiara: “Soms is het zo druk, dat we geen tijd hebben voor een praatje of om mensen in de ogen te kijken. Dat vinden we heel belangrijk, een goede sfeer en een relatie krijgen met de bezoekers. Daarom kijken we wat we kunnen doen om de wachttijd te verkorten, bijvoorbeeld door een andere indeling of een nieuwe machine. Al is het een kleine winkel, dus we moeten slim met de ruimte omgaan.”

 

“Natuurlijk dromen we wel eens van een groter pand of een extra vestiging, maar nu is vooral de kwaliteit belangrijk. Eerst zorgen dat het hier perfect is, voordat we volgende stappen gaan maken. We zijn dit begonnen uit passie en als je alles tegelijk doet krijg je ‘business zonder passie’. Natuurlijk moet er voldoende business zijn, maar geld verdienen is niet het belangrijkste. We zijn bijvoorbeeld op zondag dicht, hoewel dat een hele goede dag voor ons is, want we willen ook tijd hebben voor elkaar en voor onze kinderen. Bovendien zijn we heel blij met hoe het nu gaat, met alle leuke reacties die we van onze klanten krijgen en vooral dat we zien dat mensen hier terugkomen.”