Zaterdag 10 juli is het Plastic Peuk Meuk, een dag waar in heel Nederland peuken worden opgeruimd. Niet vanwege het effect op de gezondheid, maar juist voor het effect op het milieu. Elk jaar belandt 10 miljoen kilo aan peuken op straat (bron: Milieu Centraal). Daarvan wordt 80% opgeruimd. 2 miljoen kilo (niet stuks, maar kilo!) peuken blijft dus rondslingeren.

Om ook Haarlem in deze actie te activeren en tevens de horeca (& detailhandel) te steunen heeft de Groene Lobby in samenwerking met Handelsbanken een campagne opgezet. Bij deze campagne worden mensen die peuken opruimen beloond met een gratis drankje bij de favoriete horeca. Dit drankje wordt vervolgens door Handelsbanken vergoed.

Momenteel is de Groene Lobby opzoek naar horeca zaken die mee willen doen aan deze actie. Door mee te doen wordt je meegenomen in de communicatie als inleverpunt. Wanneer mensen een zakje/bakje opgeruimde peuken inleveren krijgen ze hiervoor een gratis drankje. De ingezamelde peuken worden op het eind van de dag opgehaald en de drankjes worden afgerekend.

Horeca kan zich hiervoor aanmelden bij Jasper Fleers door een mailtje te sturen aan Meuk@degroenelobby.nl 

(Ook detaillisten die producten hebben met een maximale waarde van €2,50 of gadgets willen doneren kunnen zich aanmelden)

Veel mensen denken dat sigarettenfilters biologisch afbreekbaar zijn. Niets is minder waar.  Dieren lopen het risico om te stikken in de peuken. Één sigarettenfilter bevat chemicaliën die 8,5L water vervuilen en bovendien bevatten veel filters celluloseacetaat (plastic), arseen,  lood en pesticiden. Zodra een filter uit elkaar valt (bijvoorbeeld doordat het in contact komt met water) sijpelen die chemicaliën dus het water of de grond in. Het kan tussen de twee en de twaalf jaar duren tot zo’n peuk helemaal is vergaan. Dit vervuilt onze mooie straten dus het is tijd om daar met z’n allen wat aan te doen.