Op 23 november is het precies 775 jaar geleden dat Haarlem stadsrechten kreeg! Een uitgebreid feest zit er op dit moment helaas niet in. Wel is er een alternatief coronaproof programma. Doet u ook mee?

Op 23 november roepen we heel Haarlem op om 19.00 uur samen met de burgemeester het glas te heffen vanuit huis via een livestream. Voorafgaand is een toespraak van Jos Wienen en maakt kinderburgemeester Quinten de Lange bekend welke kinderen een jeugdlintje hebben gekregen.

Haarlem wordt tijdens het heffen van het glas muzikaal toegezongen door Roel van Velzen en er wordt een cadeau aan de stad aangeboden.

De Haarlem Toost is live te volgen op de Facebookpagina van gemeente Haarlem en op www.haarlemtoost.nl.

Voor de Haarlem Toost en om de ondernemers en horeca te ondersteunen zijn er voor de gelegenheid verschillende 775 borreltassen met delicatessen van diverse Haarlemse ondernemers. Ook zijn er speciale 775 Haarlem biertjes waarvan de opbrengst naar de horeca gaat. Deze acties kunt u allemaal vinden op www.verjaardaghaarlem.nl.

Klik hier om de video met de uitnodiging van burgemeester Wienen te bekijken.

 

Kunstprojecten

Ook krijgt Haarlem een bijzonder lichtkunstwerk cadeau van de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk. Dit is vanaf 23 november iedere avond te bewonderen. Verder wordt het kunstproject ‘Haarlem en ik’ aangeboden aan de burgemeester. Hiervoor hebben duizenden Haarlemmers een eigen zigzagboekje gemaakt. Samen vormen die één grote vriendenbibliotheek.

In de Filmschuur is de première van ‘Haarlem op Film’ van Erik Willems.

Gezichten van Haarlem

Onder de naam Gezichten van Haarlem worden verschillende verhalen en gezichten van onze stad in beeld gebracht en gedeeld. Verhalen over de geschiedenis, maar ook verhalen van inwoners en ondernemers. Elke inwoner heeft een verhaal en dat verbindt ons. Deel of lees de verhalen op Facebook , Instagram en via een 4-delige tv-serie van omroep NH Nieuws.

De Haarlemse vlag

Hangt u op 23 november ook de Haarlemse vlag uit? Begin november hebben alle winkeliers in de binnenstad al een vlag gekregen en inmiddels kleuren steeds meer straten rood. Een lopende fotowedstrijd van de Haarlemvlag, waarbij inwoners van de stad een foto van hun Haarlem vlag kunnen insturen, is verlengd.

Tentoonstellingen

In het Archeologisch Museum is de tentoonstelling ‘6000 jaar Haarlem’ te zien. Hierin is de geschiedenis van Haarlem te zien van nul tot nu. Ook organiseert het museum de expositie ‘Haralem en Hollant, ontstaan en groei van een bijzonder graafschap’. Die is vanaf 23 november te bewonderen in de kooromgang van de Grote – of St. Bavakerk. Hier staan tot en met 1 mei 2021 vijf huisjes met daarin archeologische vondsten, filmpjes en informatiepanelen. Kom gerust een keer langs en kom meer te weten over de geschiedenis van Haarlem.

Kijk voor meer info op www.verjaardaghaarlem.nl.