Op zaterdag 25 mei organiseert Radio 10 dj Rob van Someren samen met het Rode Kruis de landelijke Somertijd Reanimatiedag. Het Rode Kruis Haarlem doet mee aan deze dag en verzorgt gratis workshops van 1 uur, waarin deelnemers de basis van het reanimeren leren. Deze workshops worden gegeven op de locatie van Haarlem Sámen! op de Gedempte Oude Gracht 20  tussen 11 en 16 uur. Inschrijven kan via radio10.nl/reanimatiedag. Speciaal voor het MKB  in Haarlem komt er op een later moment een aanbod waarbij het MKB een training kan volgen. 

Waarom de Somertijd Reanimatiedag?

Het is de tweede keer dat de Somertijd Reanimatiedag van Radio 10 wordt georganiseerd. Radio 10 dj Rob van Someren over het initiatief: ‘Ik combineer mijn radioprogramma met mijn baan als politieagent en in die functie maak ik regelmatig mee hoe belangrijk het is dat iedereen weet hoe je moet reanimeren. Met het organiseren van deze dag, wil ik vooral voorkomen dat mensen niet weten wat te doen als ze in zo’n situatie terecht komen. Stel je toch voor dat bijvoorbeeld je partner een hartstilstand krijgt: dan telt écht iedere seconde. Samen met het Rode Kruis gaan we alles op alles zetten om iedereen de basis te leren. Ik zal enorm blij zijn met elk mensenleven dat we door deze dag kunnen redden, maar de naasten van het slachtoffer nog veel meer!’

Samen levens redden is ook een Haarlemse missie

Dat de gemeente Haarlem dit initiatief een warm hart toedraagt blijkt wel uit het feit dat de wethouder van Zorg, Welzijn en Volksgezondheid, mevrouw  Marie-Thérèse Meijs, zelf deelneemt aan één van de reanimatieworkshops op 25 mei. “Het is van groot belang dat er voldoende inwoners in Haarlem de vaardigheid hebben om te reanimeren. We zijn hard bezig om een HartVeilige gemeente te worden. Om dit te kunnen bereiken worden door de hele stad AED’s geplaatst die 24 uur per dag beschikbaar zijn. We hebben echter ook voldoende vrijwilligers nodig die kunnen reanimeren zodat tijdig begonnen kan worden met reanimeren. Deze landelijke reanimatiedag is een prachtig initiatief waarbij inwoners op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met het reanimeren. Ik doe dan ook graag mee!

Iedereen is welkom tijdens de Somertijd Reanimatiedag

In Haarlem worden deze workshops gegeven door het Rode Kruis Haarlem binnen een samenwerking met Haarlem Sámen (Haarlem Sámen is het informatiepunt van BUUV en VWC) als gastheer van de Somertijd Reanimatiedag. Onder het genot van een kopje koffie (ook gratis) beantwoorden de medewerkers van het Rode Kruis alle vragen over reanimatie en de mogelijkheden om reanimatie cursussen te volgen. Ook degene die nog “drempelvrees” voelen zijn van harte welkom zich vrijblijvend te laten informeren. Het Rode Kruis team legt graag uit dat haar cursussen competentiegericht zijn, gegeven worden in een prettige ambiance en dat er, ondanks het serieuze onderwerp, beslist ruimte is om te lachen met elkaar want leren reanimeren verbindt mensen. En last but not least, vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden veelal de (volledige) kosten van gecertificeerde EHBO en reanimatie trainingen zoals die van het Rode Kruis. Kortom, er vallen ‘vitale’ zaken te bespreken tijdens de Somertijd Reanimatiedag op zaterdag 25 mei op de Gedempte Oude Gracht 20 (hoek Raaks)!