HAARLEM – Stichting Gastronomische Hoofdstad organiseert in Haarlem vier keer een THT Diner. De diners worden gehouden in Haarlem bij De Dakkas, Hotel Van der Valk en in het Nova College tijdens de Week van de Duurzaamheid van 7 tot en met 10 oktober 2019. Veel producten met een Ten Minste Houdbaar Tot datum worden weggegooid terwijl deze vaak nog prima te eten te zijn. Dit draagt bij aan een enorme wereldwijde voedselverspilling. De insteek van de THT Diners is om mensenbewust te maken van deze voedselverspilling en dit zo terug te dringen. Haarlemse chefs bereiden een fantastisch diner van producten die uit het assortiment worden gehaald op de THT Datum. Deze producten worden gratis geleverd door de filialen van Albert Heijn Vos. Dragers van de lokale gastronomische cultuur zoals restaurateurs, hoteliers, winkeliers, supermarkteigenaren, bierbrouwers, bakkers, stadsboeren, een bankier en de ambtenaren van de stad

Haarlem hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Een aantal prominente sprekers komt vertellen en geeft diverse adviezen hoe weggooien voorkomen kan worden.

 

Bij Van der Valk Haarlem wordt voor 250 gasten gekookt met als thema Wereldkeuken. Er wordt gekookt met de Ten minste Houdbaar Tot (THT) ingrediënten vanuit de Van der Valk Versmarkt in Voorschoten en visleverancier Thiele. De leerlingen van de praktijkroute van het NOVA College gaan een werelds Live Cooking Buffet voor je verzorgen. Zij zullen diverse voor-, hoofdgerechten en desserts maken en presenteren op het nieuwe buffet. Een aantal gerechten wordt á la minute voor je bereid. Daarnaast serveren zij uit de “oude voorraad” diverse wijnen, waar ook verrassende mooie wijnen tussen zullen zitten, tevens zijn overige drankjes van het Hollands assortiment inbegrepen. Om de avond in stijl af te sluiten heb je de mogelijkheid om door middel van een “Haarlemse Doggybag” niets meer van het buffet over te laten en lekker mee naar huis te nemen. De avond eindigt om 21.30 uur.

 

Budget Diner Nova College hier koken en bedienen studenten van het Nova College. De jongeren en jongvolwassenen worden opgeleid voor het diploma Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie. Zoals het thema Budget Diners al doet vermoeden gaat het om het koken van een THT Diner tegen lage kosten.

 

Het Vegetarish Diner bij het Nova College staat geheel in het teken van koken met THT- producten zonder toevoeging van dierlijke producten. Vegetarisch eten bevordert het dierenwelzijn en geeft een lagere druk op het milieu. Om toch aan voldoende eiwitten, vetten, vitamines en mineralen te komen vertellen en demonstreren onze sprekers en chefs hoe dit op een smakelijke wijze voor elkaar te krijgen.

 

Ook voor de avonden bij het Nova College is de wijn inclusief.

De mogelijke netto-opbrengsten van het THT Diner worden lokaal gebruikt ter ondersteuning van het WK Koken, een multiculturele gastronomische happening in

Schalkwijk en naar SMAAK, het restaurant in de Waarderpolder, waar enthousiaste jongeren met een verstandelijke beperking het horeca-vak leren.

 

Programma:

7 oktober Michelin diner bij De Dakkas

8 oktober Wereldkeuken diner Van der Valk

9 oktober Budget diner Nova College

10 oktober Vegetarisch diner Nova College

 

Wil je erbij zijn? Kijk op tht-diner.nl en reserveer je plekje.