Hoe staat het ervoor in onze binnenstad?

Om die reden houden BIZ binnenstad en de CMG Haarlem de passanten in verschillende straten bij, maar ook hoeveel locaties er in gebruik zijn, wie is er nieuw is en of er ondernemingen verhuist zijn. We hebben afgelopen augustus alle locaties gecontroleerd op naam, type bedrijf en gebruik. Er zijn een aantal locaties afgevallen (door wonen b.v.) en er zijn er aantal bijgekomen door opsplitsing of door wijziging  van het gebruik.

Belangrijkste conclusies

Er is een kleine toename van de leegstand tot bijna 5% (dit was rond/onder de 4%) Een aantal locaties zijn in verbouwing en daarvan weten we al dat er t.z.t. iets nieuws komt. Denk aan “Xenos ‘ in het oude C&A pand en “Het zusje van” in de Kruisstraat. Verder zijn er panden overheidswege verplicht gesloten.

Het aantal koffiecorners is stabiel met 16 stuks na een flinke groei in aantal tijdens de corona periode. We zien het aantal detaillisten dat zich richt op eten en drinken toeneemt. Het aantal lunchrooms en restaurants is zo goed als gelijk gebleven. Het aantal kappers is toegenomen en met name van het type Barber. Niet genoemd in onderstaand lijstje zijn de bubble-tea winkels die nu ontstaan. Er zijn er nu 5 + 1 die (nog) niet open mag.

Een andere ontwikkeling die gestopt is zich niet meer laat zien zijn de periferie winkels (bouwcenter, tuincentrum, auto’s e.d.)  De verwachting was deze trend door zou zetten maar deze trekken zich juist weer terug.

 

Passanten 

Het laatste passanten telrapport voor de maand augustus:

Maandrapport BIZ Haarlem Augustus 2023