In Museum Haarlem is de nieuwe, bijzondere presentatie Allemaal Haarlemmers over 1000 jaar geschiedenis van Haarlem en omstreken te zien, verteld door de ogen van gewone, bijzondere én nieuwe Haarlemmers, door onbekende en bekende inwoners. Op de expositie staat het alledaagse leven centraal en de migranten vormen de rode draad. Want Haarlem is groot geworden door migranten, of ze nu vanwege hun geloofsovertuiging kwamen, om economische redenen of omdat hun thuisland in oorlog verkeerde. Zonder deze nieuwkomers zou de stad er heel anders uitgezien hebben. Minder mooi als Lieven de Key en Frans Hals hier nooit waren neergestreken, minder welvarend als de Duitse marskramers niet deze kant op waren gelopen en minder divers als de stad geen gastarbeiders en vluchtelingen had toegelaten.

 

Wat is er te zien

De hele eerste verdieping van het museum is verbouwd, er is een logische looproute aangelegd, plafonds en vloeren zijn vernieuwd, zodat de tentoonstellingsbouwers er een prachtige, eigentijdse expositie konden neerzetten. Voor het ontwerp van Allemaal Haarlemmers heeft het museum samengewerkt met Bureau Caspar Conijn, ontwerper Kim de Regt en de bouwers van Surinamekade.

 

Allemaal Haarlemmers   Foto’s Rob Ouwerkerk

 

Omdat de ruimte wel zijn beperkingen kent, heeft het museum vele keuzes moeten maken. Bij Allemaal Haarlemmers was in bijna alle gevallen het verhaal leidend en een enkele keer het voorwerp. Dat dit kon, is zonder meer de luxe van een stadsmuseum dat het verhaal van Haarlem vertelt. Want de geschiedenis van Haarlem kent een schat aan verhalen.

 

Samen met onderzoekster en tekstschrijfster Anneke van Huisseling heeft het museum een aantal interessante onbekende Haarlemmers gevonden die aan objecten gekoppeld konden worden. Ook worden de rafelrandjes van de geschiedenis niet geschuwd. Zo wordt in de ruimte over de zeventiende eeuw de schakel tussen textielhandelaren en bierbrouwers met de slavenhandel zichtbaar.

 

Stadsschatten

Voor de objecten heeft het museum uit zijn eigen collectie kunnen putten, maar het is ook op bezoek gegaan bij de collega-musea in de stad en soms ook ver daarbuiten. Vooral het Frans Hals Museum, dat toch de schatbewaarder van het ‘stadszilver’ is, heeft ruim 75 objecten uitgeleend. Van Teylers Museum is onder andere een galvanometer in bruikleen.

 

Museum voor alle Haarlemmers

Museum Haarlem is geen gemeentelijk, maar een onafhankelijk museum dat ooit is opgericht door een aantal inwoners van de stad. Directeur Laura van der Wijden: ‘Zij vonden, net als wij, dat alle inwoners een plek in de stad moeten hebben waar zij kennis kunnen maken met hun eigen lokale geschiedenis’. Door de nieuwe presentatie Allemaal Haarlemmers komen verhalen uit de eigen geschiedenis tot leven. Ook voor scholieren is dit ontzettend belangrijk. Wat is mooier dan dat je een relatie kunt leggen tussen de geschiedenislessen op school en je eigen omgeving?

 

De tentoonstelling Allemaal Haarlemmers, die door de steun van een veelheid aan fondsen mogelijk is gemaakt én door de inzet van velen, waaronder de honderd vrijwilligers van het museum, is daarom een heel groot cadeau van Museum Haarlem aan alle inwoners van Zuid-Kennemerland. Haarlem is een prachtige plek rijker.