Het nieuwe bezoekerscentrum Anno Haarlem op de Grote Markt heeft in het kalenderjaar 2018 meer dan 16.500 bezoekers getrokken en heeft daarmee een eigen plaats veroverd in het cultuuraanbod in de stad.

Op initiatief van de gemeente Haarlem is in samenwerking met Haarlem Marketing, het Noord-Hollands Archief en het Archeologisch Museum eind 2017  in de zuidelijke kelder van het stadhuis een kleine expositieruimte geopend waar een ieder op een aantrekkelijke manier kennis kan maken met de geschiedenis van de stad.

Zo wordt in de 7 minuten durende animatiefilm ‘Haarlem in vogelvlucht’  de geschiedenis van de stad getoond, van de eerste nederzetting aan het Spaarne tot de stad die Haarlem nu is. Deze film is begin 2019 nog bekroond met de tweede prijs bij de tweejaarlijkse Geschiedenis Online Publieksprijs.

Daarnaast biedt de expositieruimte de mogelijkheid een aantal aspecten uit de historie van de stad nader te verkennen. Van tulpenbollen tot laken, van cacao tot de Beek, van Fokker tot de elektriseermachine, iedereen kan hier zijn of haar licht opsteken of zich verder laten informeren door de enthousiaste gastvrouwen en gastheren die het centrum ‘bemensen’. Je vindt er zelfs een Spaanse kogel en een kopie van de stadsrechten uit 1245.

Getuige de vele enthousiaste reacties in het gastenboek is Anno Haarlem een interessante aanvulling op het culturele leven in de stad. Niet alleen voor Haarlemmers zelf, maar zeker ook voor bezoekers aan de stad, uit binnen- of buitenland.

Anno Haarlem is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.